.

Cabrinha H-Series Review
Cabrinha H-Series Review

Cabrinha H-Series Review

July 04, 2022

Getest: Cabrinha H-Fusion 1200 Inzet bereik: lichtweer foil. Specs H1200- 1200cm², WS 900, AR 6.7, Chord 185mm Mast: 80cm Stab: 420mm, 180 cm², AR 9.8 Disclaimers: Ik ben een niet gesponsorde 48 jarige middelmatige wing foiler,er zijn veel handigere gasten op het water. Ik wing strapless dus springen doe ik ook al niet, maar wel gek op golfrijden en sjizle proberen. Andere sjizle waarop ik mijn referentiekader baseer: Board: AK5.8, Project Cedrus mast, div Sabfoils waaronder de 940,945,1000,1110,1100, Takuma Kujira1210 en heb het nodige geprobeerd. Ik ben goed bevriend met Marco van WakeStyle waar ik veel spullen haal en die belde mij een 2 weken geleden op: Jeroen, ik heb een Cabrinha Fusion 1200 demo geprobeerd, echt een supergoeie lichtweer foil waar ik heel enthousiast over ben, die moet je ook proberen. Nou ben ik een enorme sjizlefetishist dus wil je iets proberen moet je geen 2x tegen mij zeggen. :) 5-6 bij Trintelhaven met afnemende wind eerst ff een rondje gedaan met mijn eigen set: AK5.8x90l (ik ben 96/97kg), 5m en SAB1110 high aspect foil en 5m. Set sprong prima aan en heeft bizare glide, maar beperkt door de enorme wingspan. Geruild met Marco zijn Cabrinha Code 88l met de Cabrinha H Fusion1200 foil. Opvallend, in lichtweer is de Cabrinha met 90cm spanwijdte sneller weg als mijn Sab 1110 die bij vrijwel hetzelfde oppervlak 21cm!! meer spanwijdte heeft. De wind nam snel af maar ik kon er ff een half uurtje mee spelen en wat al meteen opviel is het High aspect gevoel: alsof je nauwelijks geen drag hebt. Tegelijkertijd is de Cabrinha veel heel wendbaar als mijn 1110 en doet hij er maar weinig voor onder qua glide en had een hele lage stall speed . Interessant! Wind was al snel helemaal weg en Marco vroeg of ik hem ff een weekje wil lenen om verder te proberen. Ja graag natuurlijk! Smiddags thuis de foil eens goed bekeken. Dan valt op dat hij erg mooi is afgewerkt, erg licht van gewicht, dun profiel en afgeronde veilige hoeken. De mast is erg dun en a piece of art,maar verder is er eigenlijk niks bijzonders aan de set te zien. Nik in het plaatje waardoor je denkt Lichtweer foil, want in alles ziet het er uit als een midwind foil a la Kujira1210/Sab945 maar de schijn bedriegt blijkbaar.. De afgelopen week heb ik de foil onder mijn AK5.8x90l 6x kunnen varen in wisselende omstandigheden: 4m op de Westeinderplassen, 6m op Bloemendaal in de klots, 5m op Wijk in kleine bumps, 5m, op wijk met onshore schouderhoge deining, 5m Bloemendaal met een 5m in wat mega chop/bumps zonder echte lijn 5m Westeinderplassen. Wat opvalt: aanspringen en baantjes trekken: De foil is ondanks 1200 oppervlak echt een lichtweer foil. Lekker met een 5m, maar met een 4m is hij groot en minder op zijn plek als met een 6. Als je even de 1200cm2 en 90cm oppervlak vergeet en gewoon denkt lichtweer foil dan is hij verrassend snel weg, eerder dan een Kujira 1210 wat voor mij meer een midweer foil is, eerder dan mijn Sab1110 en doet maar weinig onder voor de 1100 die een whopping 2100cm2 heeft! Vlieg je dan heeft hij voor een lichtweer foil maar weinig drag. De meeste foils voor licht/ midweer voelen meer draggy aan, deze is bij lichtweer ronduit slippery, Hoe harder je gaat/het waait des te meer je wel iets van drag gaat merken, maar dan nog is het best een bijzonder gevoel Of dat de foil is of de combo met de dunne mast weet ik niet. Nu heb ik zelf een Project Cedrus mast die bokkestijf is, maar de de dunne Cabrinha mast voelt voor mijn "lichtgewicht" wel erg flexibel. In de westeinder klots vind ik dat te slap, op zee merkte ik er weer veel minder van, maar het lijkt de set wel wat nerveus te maken. Draaien en Stallspeed: De meeste lichtweer foils hebben een lage stall speed, maar kenmerken zich ook door een grotere draaicirkel en zijn in de bochten weinig reactief,De Cab kan heeft ook een lage stall speed, maar onderscheidt zich doordat zijn turns gelijkwaardig zijn aan midweer foils als Kujira1210 en Sab945. Glide is super waardoor golfrijden een feestje was. Als je een golf denderd heb je over het algemeen naarmate je harder gaat steeds meer druk opbouw op je voorste voet. De Cab heeft hier veel minder last van wat in het begin best een bijzonder gevoel is. De in mijn beleving behoorlijk flexibele mast die ik in de chop rechtdoor varend minder fijn vond lijk je in de turn ook echt te kunnen loaden waarbij de energie er later weer uit terug lijkt te komen. Gevolg zelfs op een zeer slappe heup hoge Wijk en Bloemendaalse windgolfjes ik er echt leuk mee kon draaien tot op een nivo dat gewoon niet past bij lichtweer. Conclusie: Het vaart het gewoon als een midweer foil maar dan bij weinig wind met de lage planneer drempel en stall speed die past bij een veel grotere lichtweer foil. Nogmaals naar de foil kijkend zie ik niks bijzonders, en de enige logische verklaring voor hoe hij vaart is dat Keahi de Aboitiz de foils heeft besprenkeld met een beetje Magic Dust. :) In het kader van foils heb je nooit genoeg :) heb ik dus maar een 1200 set met stab besteld (en de 1000 ook). Ik ga die set wel met mijn beduidend stijvere ProjectCedrus mast varen


English
English