.

Cabrinha Mantis Review _ wake-style.com
Cabrinha Mantis Review

Cabrinha Mantis Review

August 23, 2022

Getest: Cabrinha Mantis V2  5m met ramen.
Testperiode:
Goed 2 weken, 7 sessies verdeeld over 2x binnenwater, 2x choppy Bloemendaal aan zee over en underpowered, 1 epic sessie bij IJmuiden en 2 prima sessies op Wijk.

zoals al eerder beschreven: ik ben 48 jaar,95kg, gemiddeld niveau met een grote liefde voor golfrijden en vaar strapless.
Ik had laatst al geschreven dat ik heel enthousiast ben over de Cabrinha H-series foils en kreeg daarop het aanbod om ook de Mantis wings een 2weken te lenen en te proberen. :)
Cabrinha heeft 2 wings: de X3 met een dubbele strut wat echt een powerhouse schijnt te zijn voor freeriders en de Mantis die meer op wave gericht is.

Op de kant:
Het eerste wat opvalt is dat het vooral een heel mooi gedetailleerd afgewerkte wing is, met nette stiksels, goede bescherming op de juiste plaatsen.
De Wing heeft een One pump systeem met 1 tube naar de strut.
Wat ontbreekt is een dumpvalve dus leeg laten lopen kost iets meer tijd.
Verder is de wing voorzien van 2 lange stijve handles op de strut en voorop de stijfste frinthandle die ik tot nu toe gehad heb. De wing wordt geleverd met een elastische Leash en in een waterdichte roll bag.
Gewicht: 2.95 voor de 5m met ramen vind ik aan de zware kant, ik heb zelf inmiddels de 6m zonder ramen, die is 2.7kg wat wel weer een netjes gewicht is. 
Op het water:
De eerste indruk als je de Mantis 5m pakt is dat hij heel stevig en solide aanvoelt wat vertrouwen geeft.
Voor een 5m vind ik hem redelijk wat power hebben, meer dan de 5m Duotone Slick die ik had en de 5m Smik die ik ook nog heb.Het vaargevoel is redelijk stijf en direct maar wel met wat demping erin.
De handles vind ik super, ik heb ook de nieuwe Unit gevaren met de harde handles, daarvan vond ik de hoekige randen minder, en dat is hier allemaal wat meer afgerond zonder harde scherpe randen.
Low end is dus prima, high end: gewoon goed. Ik heb de Mantis gevaren terwijl er ook mensen met 3.5m wings het water op ging, dan merk je dat hij wat groot wordt, maar nog goed te controleren. Up en downwind is dikke prima, maar heel eerlijk, dat vind ik bij de meeste wings geen issue en veel vaker een kwestie van techniek.
De ramen zitten op zich prima geplaatst in de zin dat je redelijk zicht hebt, maar persoonlijk heb ik liever een wing zonder ivm het extra gewicht
.
Waar ik echt van onder de indruk was, was het surfen.
Bij side-on bloemendaalse klots was de Mantis al verassend lekker, maar op een top namiddag op IJMuiden met dikke groundswell en sideshore wind is de Mantis zo neutraal en braaf volgend, dat heb ik bij nog geen andere wing gehad. Of je nou downwind surf en de wing hoog houdt of switch (ik ben goofy) upwind surft met de wing achter je, hij blijft super neutraal, zelfs los aan de leash. Als je al de wing wil gebruiken om een bocht nog ff wat harder in te zetten dan is de stijve handle heel fijn en geeft meer controlle als de lossere handles die ik tot nu toe overal heb gezien.
Het hogere gewicht, de Mantis met ramen is ruim een halve kg zwaarder dan mijn Smik,  merk je dan op het water helemaal niet.
Is het een gamer changer? nee, maar dat vind ik ook de wings met oelalala niet, het is wel een superdegelijke en best surfende wing die ik tot nu toe heb gevaren.
By Jeroen Van Gessel


English
English