.

Review: Smik wing V2 4+5mt
Review: Smik wing V2 4+5mt

Review: Smik wing V2 4+5mt

juli 04, 2022

Review: Smik wing V2 4+5mt

Test periode: eind december tot heden. Inleiding: Ik ben een 48 jarige "average-Joe" winger. Freestyle heb ik geen aanleg voor en als je me ziet vliegen gaat er wat mis want ik vaar altijd strapless.:) Naast gewoon lekker varen is golfrijden mijn grote passie. Smik is het merk van Scott McKercher, ex wereldkampioen wave bij het windsurfen, ex shaper/designer bij starboard voor de waveboards en sups tot hij besloot zijn eigen merk Smik op te richten. Bij de wavesups zijn ze zeer geliefd en anderhalf jaar geleden kwam hij ook met een wing, de V1. Deze werd getest door supboarder mag en kwam er daar als beste uit voor de wave. Deze beviel super goed en ik heb dat met diverse mensen besproken wat er toe leide dat Marco Angilella van Wake-Style ze ook in zijn assortiment opnam. Vlak voor de kerst kwamen de V2,s binnen met daarbij een 4+5m voor mij. Prijs/Constructie/afwerking. De Smiks zijn voor wings die je in een shop kunt kopen relatief betaalbaar: de 5m kost 750,-.wat toch al snel 20-30%minder duur is als de meeste andere merken. Toch zie je dat er niet aan af en in mijn beleving doet de afwerkling dan ook niet onder voor gerenomeerde merken zoals Slingshot. Zelf ben ik helemaal verliefd op de knallende kleuren van de 5m. :) De Smik heeft een tight leech en vrij stevig gespannen profiel dat niet al te diep is. ook valt op dat de fronttube in vergelijking met nieuwere wings vrij bescheiden is gehouden. De afwerking is ronduit netjes en gedetailleerd, heeft een standaard ventiel met 2 slangetjes naar de middenstrut ipv een dumpvalve. In de praktijk loopt hij daardoor net ff wat makkelijker vol en net zo snel lee als een wing met dumpvalve. De wing is voorzien van veel lussen die vrij stevig zijn, maar gedurende de tijd zachter worden. Ik vind dit erg prettige handvatten. De wing komt met prettige rugzak en een cord leash die niets bijzonders is, maar wel prima werkt. De Smik heeft geen bevestiging voor trapeze lijnen. Gewicht: 2.31kg voor de 5m en 2.1kg voor de 4m. Nou worden er op het internet door sommige merken van alles geclaimd, maar voor een normale wing zonder High tech doeken als Hookipa of Oelala vind ik dat zeer netjes. Op het water: Daar is de Smik een hele licht varende en efficiënte wing. De 5m voelt gewoon aan als een 5. Er zijn bij het aanplaneren wings met meer low end grunt zoals bijv de Ensis Score, maar die voelen ook meteen 0.5/0.8 groter en zwaarder in de handeling. De Smik springt dus redelijk normaal aan en is door de doekspanning vrij efficiënt aan te pompen en blijft daarna stabiel en licht in het vaargevoel van low end tot high end bereik stil en licht licht in de handen. De lussen is een dingetje: de een vind dat fijn, de ander heeft liever Lussen a la Ensis of de Slingshot V3, een giek of harde handles. Persoonlijk vind ik de lussen van de Smik fijner als een giek zoals van mijn 5m Duotone Slick, vanwege het lichtere gewicht. Het nadeel is wel dat micro adjustment beperkt is en je soms dan een andere lus moet pakken (deze waren afgelopen winter overigens nog goed te varen met handschoenen). De enige handvatten die ik tot nu toe oprecht fijner vind zijn die van de Cabrinha Mantis2 Upwind en Downwind is de Smik onopvallend goed. In de surf op een golf laat de wing zich mooi flaggen. de fronthandle is goed bereikbaar, maar slappere golven is de wing ook nog goed te controleren vanaf de voorste lus. Het windbereik is ook meer dan prima. De enige 5m waarmee ik iets sneller weg ben is de Cabrinha Mantis 2 die ik in 5m te leen heb om te proberen en met de 4m heb ik een paar weken op zee nog gevaren met dik 30 knopen trot ik kon overstappen op windsurfen met 4.1 volle bak. Tevreden? Absoluut! Wingen is niet goedkoop en de ontwikkelingen gaan heel hard, maar met de Smik heb ik echt het idee dat ik voor een relatief betaalbaar bedrag een wing heb die niet onderdoet voor de rest. Eerlijk gezegd verbaasd het mij dat ik er zo weinig zie. Met dank aan Adriaan Van Dijkdie bijna alle surffoto,s heeft gemaakt!

 


Nederlands
Nederlands